Sous vide anvendes ofte i professionelle køkkener, men flere og flere er begyndt at anvende det i privaten.
Med sous vide kan du tilberede din mad på en helt unik måde, der gør det muligt altid at opnå velsmagende resultater i køkkenet. En af de største fordele ved sous vide er, at du kan styre alle processer i tilberedningen uden, at skulle overvåge maden hele tiden.
“Sous vide” er fransk og betyder “Under vakuum”. Det er dog ikke kun vakuum, der er hemmeligheden bag de altid lækre og møre resultater.
Det er nemlig mindst ligeså vigtigt, at den lave temperatur er konstant, og at maden tilberedes langsomt. Nogle sous vide maskiner har display, WiFi eller apps, så du kan følge med i tilberedningen via din telefon, mens andre blot har en simpel timer.
Vi har undersøgt markedet og fundet de 6 bedste sous vide maskiner, så du slipper for at skulle bruge en masse tid på at researche. Du kan læse mere om de enkelte produkter herunder, og forhåbentlig blive klogere på, hvilken sous vide maskine du skal investere i.
Nederst i artiklen finder du et FAQ-afsnit, som forhåbentlig besvarer de spørgsmål, du måtte have.
Steba SV 50
|
|
Vi lægger ud med Steba SV 50, der er testens mest budget-venlige sous vide. Denne sous vide stav kommer i et sort/stål design, der passer ind i de fleste køkkener. Den er IPX7 beskyttet, hvilket vil sige at den er vandtæt.
Staven er nem at betjene med drejeknappen på siden, hvor du indstiller temperatur og tid. Den er udstyret med et LCD-display, hvor du kan holde øje med den indstillede temperatur samt madlavningstiden.
Steba SV 50 giver dig præcise temperaturindstillinger op til 90°C med en afvigelse på maks. +/-0,5°C. Den fastsættes på kanten af en gryde eller anden vandbeholder med en dybde på 15 cm eller mere, og har en kapacitet på op til 20 liter. Vandcirkulationen varmer vandet jævnt op, og den indbyggede timer giver dig besked, når tilberedningen er færdig.
Udvalgte detaljer:
- Vægt: 1,2 kg
- Effekt: 800 watt
- Kapacitet: 20 l
- Temperatur: 0-90°C
- Mål (HxBxD): 37,5x8x10,5 cm
- Vandomløb: 8,0 l/min
- Materiale: Rustfri stål
Champion CHSV310
|
|
|
|
|
Den næste sous vide vi har udvalgt er Champion CHSV310, som designmæssigt er meget stilren og enkel. Staven er vandtæt og den aftagelige krop gør at den er let at rengøre.
Sous viden har et tydeligt display i toppen, der viser den nuværende temperatur, og hvor længe der er tilbage af den indstillede tid. Knappen på siden bruges til at indstille den ønskede temperatur.
Champion CHSV310 har en maksimal temperatur på 92°C, og holder sig indenfor en nøjagtighed på +/- 0,1°C. Med den smarte klemme på bagsiden fastgøres sous vide maskinen på alle typer beholdere uden problemer. Den har en kapacitet på op til 15 liter, og en smart timer der fortæller når tilberedningen er færdig.
Udvalgte detaljer:
- Vægt: 1,38 kg
- Effekt: 800 watt
- Kapacitet: 15 l
- Temperatur: 0-92°C
- Vandomløb: 10 l/min
- Kabellængde: 1,2 meter
Anova Precision Cooker Nano
|
|
||
|
Den tredje sous vide maskine vi kigger nærmere på, er Anova Precision Cooker Nano. Denne sous vide stav er vandtæt og kommer i et helt sort og kompakt design, der passer perfekt ned i køkkenskuffen. Den er meget brugervenlig og lige til, selvom den er lidt mere teknisk end de to ovenstående sous vide maskiner.
Anova Precision Cooker har både et touch-display, hvor du kan tjekke temperaturen og indstille den manuelt, men den kan også tilkobles til din smartphone via bluetooth, så du kan holde øje med tilberedningsprocessen, mens du ordner andre ting.
Temperaturen, som Staven kan opnå, er højest 92°C, og dens evne til at måle temperaturen har en nøjagtighed på +/- 0,1°C. Desuden kan Staven rumme op til 20 liter og passer til enhver form for gryde eller skål. Når temperaturen er valgt, bliver vandet cirkuleret for at opretholde en konstant og optimal fordeling af varmen.
Udvalgte detaljer:
- Vægt: 0,63 kg
- Effekt: 750 watt
- Kapacitet: 20 l
- Temperatur: 0-92°C
- Vandomløb: 8 l/min
- Materiale: Plastik/rustfri stål
- Mål (HxBxD): 32,5×5,6×10,5 cm
Sansaire Sous Vide
|
|
|
Vi hopper videre til Sansaire Sous vide, som kommer i et smart og meget elegant design. Den er utrolig nem at bruge, og passer til enhver gryde eller kar.
Tid og temperatur indstilles direkte på staven, og på displayet kan du holde øje med den nuværende temperatur. Sansaire Sous vide har en maksimal temperatur på 100°C og cirkulationen fastholder vandtemperaturen præcis og viser den med en nøjagtighed på +/-0,1°C.
Med mulighed for en kapacitet på 23 liter, er det muligt at lave mad til mange personer samtidigt. Stangen sættes på kanten af en stor gryde eller beholder ved hjælp af en pålidelig klemme i rustfrit stål, og har den enestående egenskab at kunne holde sig selv oprejst.
Udvalgte detaljer:
- Vægt: 1,8 kg
- Effekt: 1100 watt
- Kapacitet: 23 l
- Temperatur: 0-100°C
- Vandomløb: 11 l/min
- Ledningslængde: 110 cm
- Mål (HxBxD): 38x10x10 cm
Anova Precision Cooker Pro
|
Med Anova Precision Cooker Pro får du en kraftfuld sous vide stav i et kompakt, men flot design, der er fremstillet i holdbart rustfrit stål og aluminium samt en teflon belægning. Staven er desuden IPX7-beskyttet.
Enheden er nem at fastgøre på enhver gryde eller anden beholder, og betjenes enten direkte på staven eller via Anova-appen, som kan downloades til din smartphone. Anova Precision Cooker Pro har en maksimal temperatur på 92°C og viser den præcise vandtemperatur med en nøjagtighed på +/-0,05°C.
Med en kapacitet på helt op til 100 liter kan du med denne sous vide stav, tilberede mad til rigtig mange mennesker på én gang.
Udvalgte detaljer:
- Vægt: 1,3 kg
- Effekt: 1200 watt
- Kapacitet: 100 l
- Temperatur: 0-92°C
- Vandomløb: 12 l/min
- Materiale: Rustfri stål/teflon
- Mål (HxBxD): 35×5,9×8,8 cm
SousVide Supreme WO11STEU-T
Den sidste sous vide vi har udvalgt er Supreme WO11STEU-T, som er et sous vide kar. Karet kommer i et raffineret og flot design udført i børstet stål, hvorfor den fremstår hårdfør og professionel.
Karet har en stor digital skræm, hvorpå det betjenes. Det kan indstilles fra 30-99°C med en nøjagtighed på +/-0,5°C. Det har desuden et gennemsigtigt låg, så du kan følge med i tilberedningen, og er stort set lydløs under drift.
Supreme WO11STEU-T har en kapacitet på 11 liter, som gør det muligt at tilberede op til 3 kg kød ad gangen, uden at du får en alt for stor køkkenmaskine, som fylder hele køkkenbordet.
Udvalgte detaljer:
- Vægt: 1,3 kg
- Effekt: 900 watt
- Kapacitet: 11 l
- Temperatur: 30-99°C
- Materiale: Stål
- Mål (HxBxD): 29x29x36 cm
- Start-funktion
FAQ – spørgsmål og svar
Hvad er forskellen på en sous vide stav og et sous vide kar?
Der findes to forskellige typer af sous vide maskiner – Nemlig en sous vide stav og et sous vide kar. En sous vide stav kan bruges med de fleste gryder eller lignende beholdere, og har den fordel at den ikke rigtig fylder i køkkenskabet i forhold til et sous vide kar.
Et sous vide kar har dog den fordel at karet typisk er dobbeltisoleret og har et låg – Derved holder karet bedre på varmen uden, at det bliver varmt udenpå. Det har derudover en større kapacitet, så du kan tilberede større mængder ad gangen.
Prisforskellen på de to forskellige maskiner er værd at nævne. Prisen for et godt sous vide kar løber gerne op i min. 2-3000 kr., hvor de fleste sous vide stave nærmere ligger lige omkring 1000 kr.
Hvorfor smager kød bedre, når det tilberedes med en sous vide?
Når vi tilbereder kød ved sous vide metoden, tilberedes kødet ved lav varme i en længere periode.
Dette betyder at alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler bibeholdes i kødet. Det samme gælder for smagen og konsistensen, som bliver mere intens og saftig.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg tilbereder mad ved sous vide metoden?
Når vi tilbereder mad ved sous vide metoden, er der nogle ting, som vi skal være opmærksomme på for at få det absolut bedste resultat. Sørg for at tilføje godt med krydderier, smør eller marinade inden du vakuumpakker kødet.
Tjek altid om kødet er vakuumpakket korrekt, og er totalt vand- og lufttæt. Sørg for at den altid har den helt rigtige temperatur, og at den er konstant. Dup altid kødet tørt, hvis det skal steges på panden efterfølgende.