For rigtig mange husejere med haver kan en robotplæneklipper gøre stor gavn. Du kan nemlig spare rigtig mange timer på vedligeholdelsesarbejdet i haven ved at lade de små, selvkørende robotter gøre arbejdet for dig.
Spørgsmålet er dog, hvilken robotplæneklipper du skal vælge? Som med så mange andre ting stemmer pris og kvalitet ofte overens, men ikke altid.
Ligeledes findes der ikke én model, der er den bedste på markedet. Det afhænger meget af, hvilke behov du har. Derfor gennemgår vi en række af markedets bedste robotplæneklippere, så du kan vurdere, hvilken maskine der passer bedst til din have.
Vi runder artiklen af med en FAQ, hvor du kan få svar på forbrugernes mest hyppigt stillede spørgsmål.
Worx Landroid WR141E
God til mellemstore haver.
|
||
|
Den første robotplæneklipper i rækken er en Worx Landroid WR141E fra Worx’ M-serie, hvor den går under navnet M500. Den klipper græsset på fornuftig vis, og det er meget enkelt at styre den. Vi tager et nærmere kig på maskinen.
Worx Landroid WR141E passer bedst til en mellemstor have, da den kan klare at klippe op til 500 m2. Desuden har maskinen den indbyggede funktion Cut to Edge, hvilket vil sige, at den kommer helt ud til kanten og klipper denne med.
Noget af det bedste ved maskinen er, at du som bruger har mulighed for at styre den med en app. Worx Landroid WR141E kommer nemlig også med et planlægningsskema, der giver mulighed for at tilpasse robottens køretid, så det passer ind i dit eget tidsskema.
Det tager 90 minutter at oplade robotplæneklipperen, der til gengæld har en køretid på 60 minutter. Lydniveauet ligger på 67 dB, hvilket er ganske godt. Til sammenligning ligger det typiske lydniveau på ca. 60 dB.
Udvalgte detaljer:
- Klippebredde: 18 cm
- Klippehøjde: 20-60 mm
- Knivsystem: Tre blade
- Tyverisikring inkluderet
- Maksimal hældning: 35 %
Gardena Sileno City 500
Støjsvag robotplæneklipper.
|
Testens anden robotplæneklipper er en Gardena Sileno City 500. Denne maskine passer, ligesom Worx Landroid WR141E, til en mindre eller mellemstor have. Det vil sige haver på op til 500 m2.
Det, som Gardena Sileno gør rigtig godt, er, at den er god i kompakte haver, der har mange kroge og små forhindringer. Dette er grundet dens klippebredde, der ligger i den smalle ende på 16 cm.
Det er simpelt at komme i gang med at bruge denne model, da installationen af den er forholdsvist simpel. Du følger blot instruktionerne på displayet, hvorefter du bliver præsenteret for programmeringsassistenten, der bestemmer, hvornår og hvor ofte din plæne skal klippes. Alt er baseret på information omkring haven.
Når dette er indtastet, planlægger Gardena Sileno City 500 selv den mest optimale klipperute, hvorefter du blot kan læne dig tilbage.
Desuden kommer denne model med et Sensor Cut-system, der gør den i stand til selv at måle højden på græsset, hvorefter den foretager en optimal klipning. Herved efterlades der altså ingen striber efter klipningen, da den bliver ensartet hele vejen igennem.
Udvalgte detaljer:
- Støjniveau: 58 dB
- Maksimal hældning: 25 %
- Opladningstid: 60 minutter
- Køretid på én opladning: 65 minutter
- Sensor Cut-system
- Enkel installation med programmeringsassistent
Worx Landroid WR143E
Kraftfuld maskine med en fantastisk klippeevne.
|
Nu går vi videre til den dyreste maskine i testen hidtil. Maskinen er prissat højt for en god grund. Worx Landroid WR143E, også kendt som M1000, er en kraftfuld maskine, du kan få.
Denne model er især god til større haver, da den kan klare græsarealer på helt op til 1000 m2.
Det er heller ikke svært at komme i gang med at bruge denne maskine. En simpel installationsproces sikrer, at du ikke skal bøvle med at komme i gang. Du kobler den blot op med din smartphone via en app, hvorefter du giver robotplæneklipperen instruktioner.
Du tilpasser den helt efter dine egne behov, så den kun kører, når det passer ind i dit skema.
Worx Landroid WE143E klarer sig især godt på ydeevnen. Den primære årsag til at købe netop denne maskine er dens køretid på hele 120 minutter. For at kunne køre så længe kræver den en opladningstid på 90 minutter.
Denne Worx-model er selvfølgelig også udstyret med Cut to Edge-teknologi, der sikrer, at den klipper helt ud til alle kanter. Desuden er det også nemt at oplade den. Batteriet er nemlig kompatibelt med flere andre Worx-produkter, og du har derfor flere muligheder for at oplade maskinen.
Udvalgte detaljer:
- Maksimal hældning: 35 %
- App-styring
- Justerbar klippehøjde
- Støjniveau: 67 dB
Husqvarna Automower 315
Femragende robot til ujævne terræner.
Den fjerde robotplæneklipper i vores test er den kraftfulde Husqvarna Automower 315.
Denne model er et rigtig godt valg til dig, der har en stor have. Den kan nemlig håndtere hele 1.500 m2. I forhold til sine konkurrenter klarer den sig især godt på ujævne områder.
Du får som forbruger meget for pengene. Maskinen har nemlig en maksimal hældningsgrad på hele 40 %, svarende til ca. 22 grader. Det er testens, indtil videre, mest imponerende hældningsgrad.
Robotplæneklipperen betjenes via en app, der er yderst brugervenlig. Også her indstiller du blot køretidspunkter, indstilling, klippehøjde mm.
Den er altså simpel at installere, og det er let at justere indstillingerne – også når man indstiller disse direkte på displayet på robotten.
Det eneste minus, vi må give den, er, at telefonen kobles til robotplæneklipperen via Bluetooth. Det vil sige, at den kun kan betjenes via telefonen, når man er i nærheden af den. Vi ser ellers ved andre Husqvarna-modeller, at dette kan gøres via GPS og mobilnettet.
Ud over det ene, lille minus er Husqvara Automower 315 en virkelig god og driftssikker maskine, der passer til alle plæner op til 1.500 m2.
Udvalgte detaljer:
- Maksimal hældning: 40 %
- Driftssikker
- Fremragende terrænegenskaber
Husqvarna Automower 430X
Imponerende, adræt maskine.
Husqvarna Automower 430X giver et meget positivt indtryk fra starten. Ligesom Automowe 315-modellen er programmeringen nem og simpel via appen. Dog er der en betydelig forskel.
Husqvarna Automower 430X er nemlig udstyret med en GPS-modtager, der giver dig mulighed for at se i realtid, hvor robotten befinder sig, og hvor den tidligere har klippet. Derudover giver appen dig også mulighed for at se, om robotten er gået i stå eller er blevet flyttet.
Robotplæneklipperen er i besiddelse af testens, indtil videre, stærkeste batteri og rækkevidde. Den kan nemlig dække hele 3.200 m2, og den kan køre i hele 135 minutter pr. opladning.
Derudover kan den klippe på en hældningsgrad, der er 24 grader, hvilket svarer til ca. 45 %. Derfor er den perfekt, hvis du har en stor, udfordrende have. Den har også et imponerende støjniveau på kun ca. 57 dB, så der er altså ingen fare for at vække naboerne, hvis du lader den køre om natten.
Til sidst har denne Automower 430X ingen problemer med at finde tilbage til ladestationen. Den kan komme tilbage via et radiosignal mellem ladestationen og robotten, hvis robotten er tæt nok på. Alternativt kan den følge enten afgrænsningskablet eller styrekablet.
Alt i alt er det en fremragende robotplæneklipper, der dog også er dyrere end testens hidtil nævnte maskiner. Derfor er dette et rigtig godt premiumvalg.
Udvalgte detaljer:
- Batterilevetid: 135 min
- Opladningstid: 55 min
- Klipperadius: 3.200 m2
- GPS-modtager
Husqvarna Automower 450X
Luksusmaskine til store arealer.
|
||
|
Husqvarna Automower 450X hører til den absolutte topklasse, når det kommer til de bedste robotplæneklippere. Den er en særdeles kraftfuld og driftssikker plæneklipper, der er beregnet til store arealer.
Denne model egner sig til græsarealer på helt op til 5.000 m2, og den kan derfor klippe i flere timer uden at skulle genoplades. Faktisk kan den holde i ca. 260 minutter på én opladning.
Den har, ligesom de øvrige Husqvarna-modeller, nogle imponerende terrænegenskaber. Den kan operere ved en hældningsgrad på op til 45 %, og den kan nemt fungere på et ujævnt terræn, når den støder på huller i græsplænen, nedfaldsfrugt eller lignende.
Skulle den møde større forhindringer, kan maskinen registrere dem via sin ultralydssensor, som gør den i stand til at sætte farten ned. På den måde undgår du sammenstød.
Selvom Automower 450X er enormt kraftfuld, arbejder den med et imponerende støjniveau på kun ca. 58 dB.
Alt i alt er dette en fremragende robotplæneklipper. Prisen taget i betragtning er denne et stykke luksusudstyr, der egner sig bedst til meget store plæner eller til virksomhedsbrug.
Udvalgte detaljer:
- Lydniveau 58 dB
- Batterilevet tid: 260 min
- Ultralydssensor
Husqvarna Automower 435X AWD
Ideel til græsplæner med stor hældning.
Testens sidste robotplæneklipper er Husqvarna Automower 435X AWD. Denne blev Husqvarnas første firehjulstrukne robotplæneklipper. Dette gør den i stand til at kunne klare ekstreme hældninger. Noget, der hidtil har været uset i branchen. Hældningsprocenten lyder på 70 %.
I test klarer den sig ganske glimrende, og den har ingen problemer med at leve op til forventningerne, når det kommer til ujævne eller hullede overflader.
Ligesom Husqvarna Automower 450X har denne model en indbygget ultralydssensor, der kommer i vejen for sammenstød.
Et af de områder, som Automower 435X AWD klarer sig bedst på, er dens software. Skulle den have små fejl, der kræver opdateringer, er den modtagelig over for fjernopdatering, så du slipper for at skulle på værksted med den.
Her er altså tale om endnu en robotplæneklipper i luksusklassen fra Husqvarna. Du skal vælge denne, hvis du har en græsplæne med stejle hældninger, for her klarer den sig uovertruffet.
Udvalgte detaljer:
- Maksimal hældning: 70 %
- Fjernopdateringer
- Firehjulstrukket
- 100 minutters batterilevetid
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad koster en robotplæneklipper?
Det er meget forskelligt, hvad du skal betale for en robotplæneklipper. Typisk skal du investere mellem 4.000 kr. og 30.000 kr. alt efter dit behov.
Hvilken robotplæneklipper skal jeg vælge?
Der findes ikke noget entydigt svar på dette. Som du kan læse i artiklen, har de fleste maskiner en spidskompetence, og det er netop denne, du skal være opmærksom på.
Hvad er vigtigt at kigge efter?
Først og fremmest er det fornuftigt at vide, hvor stort et areal, maskinen skal kunne operere på. Dernæst skal du overveje, hvordan terrænet i din have ser ud. Er det fladt og jævnt uden stier, nedfaldne frugter og andre udfordringer, eller skal robotten kunne klare bakker og ujævne områder? Dette er vigtige aspekter, der er vitale at have i baghovedet, når du skal vælge din robotplæneklipper.